top of page

Allerheiligenstriezel - Adventní vánočka všech svatých


Allerheiligenstriezel - Adventní vánočka všech svatých  recept


Původní bavorská receptura.


 

Ingredience


Pro 4 osoby


1 kg pšeničné mouky, typ 405

1 polévková lžíce soli

400 ml vlažného mléka

50 g pekařského droždí

100 g cukru

150 g másla (tekutého) nebo oleje

2 žloutky

100 g sultánek

1 rozšlehané vejce

citronová kůra (kůry), nastrouhaná

mandle, nakrájené na plátky

100 g moučkového cukru

trochu citronové šťávy

trochu vody


 
Recepty Bavorsko











Příprava


Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme špetku cukru a necháme chvíli stát. Mouku a sůl dáme do velké mísy a promícháme. Do mléka přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a citronovou kůru a dobře promícháme, poté přidáme k mouce a prohněteme. Poté důkladně prohněteme kynuté těsto, vmícháme sultánky a znovu dobře prohněteme.


Striezelové těsto položíme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout. Znovu prohněteme a necháme chvíli odpočinout. Nyní těsto rozdělíme na poloviny a každou polovinu rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý kousek těsta rozválíme na dlouhý pramen a čtyři prameny spleteme do copu.


Cop položíme na vymaštěný plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Poté vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170 °C asi 35 minut.

Z vody, moučkového cukru a citronové šťávy připravíme polevu, kterou vychladlou adventní vánočku potřeme a podle potřeby posypeme mandlemi.


 

Příloha


Káva nebo mléko.



 

Bavorské recepty

Původní receptura


Recepty Bavorsko

Středně náročné



Recepty z Bavorska

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut




 

Allerheiligenstriezel - Adventní vánočka všech svatých

Allerheiligenstriezel - Adventní vánočka všech svatých


 

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page