Původní bavorská receptura.
Ingredience
Pro 4 osoby
1 kg pšeničné mouky, typ 405
1 polévková lžíce soli
400 ml vlažného mléka
50 g pekařského droždí
100 g cukru
150 g másla (tekutého) nebo oleje
2 žloutky
100 g sultánek
1 rozšlehané vejce
citronová kůra (kůry), nastrouhaná
mandle, nakrájené na plátky
100 g moučkového cukru
trochu citronové šťávy
trochu vody
Příprava
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme špetku cukru a necháme chvíli stát. Mouku a sůl dáme do velké mísy a promícháme. Do mléka přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a citronovou kůru a dobře promícháme, poté přidáme k mouce a prohněteme. Poté důkladně prohněteme kynuté těsto, vmícháme sultánky a znovu dobře prohněteme.
Striezelové těsto položíme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout. Znovu prohněteme a necháme chvíli odpočinout. Nyní těsto rozdělíme na poloviny a každou polovinu rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý kousek těsta rozválíme na dlouhý pramen a čtyři prameny spleteme do copu.
Cop položíme na vymaštěný plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Poté vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170 °C asi 35 minut.
Z vody, moučkového cukru a citronové šťávy připravíme polevu, kterou vychladlou adventní vánočku potřeme a podle potřeby posypeme mandlemi.
Příloha
Káva nebo mléko.
Původní receptura
Středně náročné
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut
Allerheiligenstriezel - Adventní vánočka všech svatých
Comentarios