Krchleby.
Každý kraj má svou místní specialitu. Na Domažlicku to jsou neodolatelné koláče. Recept na tuhle tradiční sladkost zná jen málokterá hospodyňka v kraji. Chodské koláče se v místních rodinách pekly už od nepaměti a jejich kvalita a zdobení odrážely fantazii pekařky a velikost peněženky každé rodiny. Chodské koláče jsou tradičním receptem zdejšího kraje. Recept na ně se dědí po generacích. Koláče jsou hodně mazané tvarohem, zdobené mákem, povidly, posypané hrozinkami a mandlemi. Jsou polité smetanou s rumem a nakonec posypané vanilkou a cukrem. Koláče se ještě navíc zdobí šlehačkou, to je taková Krchlebská specialita.
Ta se používá jenom zde.
Ingredience
Těsto:
250g polohrubé mouky
250g hrubé mouky
špetka soli
1 sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
4 žloutky
250 ml mléka
100g změklého másla
125g krupicového cukru
1 kelímek smetany
rum na polití
1 vanilkový cukr
10 dkg moučkového cukru na posypání
Náplně:
Tvarohová náplň
2 kostky tvarohu
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru
1 žloutek
1 bílek na sníh
rum podle chuti
Povidlová náplň
švestková povidla
tlučený hřebíček
rum
Maková náplň
70g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
140g mletého máku
1 lžička medu
1 lžička švestkových povidel
špetka skořice
Příprava
Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynouc na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji. Zatímco připravené těsto kyne, popravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.
Příloha
Káva, čaj.
Těsto nechat na půl hodiny nakynout, pak znovu nakypřit a zase nechat vykynout. Pak teprve vytvarovat bochánky, které ještě necháme patřičnou dobu odpočívat. Teprve pak začít rukou tvarovat koláče. Můžete to zkusit dělat i válečkem, ale nemusí to být úplně ono. Právě to závěrečné polití smetanou odlišuje ty pravé chodské koláče od všech ostatních. A pravda je, že na jeden koláč padne jedno poctivé štamprle rumu. Výsledkem toho všeho je, že není poutě a oslav v širokém okolí, aby tam nechyběly Krchlebské koláče. Z pečícího papíru si vyrobte šablonu, aby měly všechny koláče stejnou velikost.
Původní receptura
Náročné na přípravu
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C
„Bez práce nejsou koláče.“
Comments