top of page

Chodský koláč I.

Aktualizováno: 10. 6. 2024


Chodský koláč recept
Chodský koláč I.

Krchleby.


Každý kraj má svou místní specialitu. Na Domažlicku to jsou neodolatelné koláče. Recept na tuhle tradiční sladkost zná jen málokterá hospodyňka v kraji. Chodské koláče se v místních rodinách pekly už od nepaměti a jejich kvalita a zdobení odrážely fantazii pekařky a velikost peněženky každé rodiny. Chodské koláče jsou tradičním receptem zdejšího kraje. Recept na ně se dědí po generacích. Koláče jsou hodně mazané tvarohem, zdobené mákem, povidly, posypané hrozinkami a mandlemi. Jsou polité smetanou s rumem a nakonec posypané vanilkou a cukrem. Koláče se ještě navíc zdobí šlehačkou, to je taková Krchlebská specialita.

Ta se používá jenom zde.


 

Ingredience


Těsto:


250g polohrubé mouky

250g hrubé mouky

špetka soli

1 sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí

4 žloutky

250 ml mléka

100g změklého másla

125g krupicového cukru

1 kelímek smetany

rum na polití

1 vanilkový cukr

10 dkg moučkového cukru na posypání


 

Náplně:


Tvarohová náplň

2 kostky tvarohu

1/2 kelímku smetany ke šlehání

1 balíček vanilkového cukru

1 žloutek

1 bílek na sníh

rum podle chuti


Povidlová náplň

švestková povidla

tlučený hřebíček

rum


Maková náplň

70g cukru krupice

1 balíček vanilkového cukru

140g mletého máku

1 lžička medu

1 lžička švestkových povidel

špetka skořice


 

Příprava


Oba druhy mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme droždí, změklé máslo, žloutky rozmíchané v mléce a cukru. Těsto zpracováváme asi 15 minut a pak je necháme kynouc na teplém místě asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý znovu propracujeme a vytvarujeme na tenkou placku s lehce zvýšenými okraji. Zatímco připravené těsto kyne, popravíme si tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče. Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu různé ornamenty a dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Okraje koláče potřeme bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C. Po vyndání z trouby posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem a polijeme smetanou s rumem.


 

Příloha


Káva, čaj.


 




Těsto nechat na půl hodiny nakynout, pak znovu nakypřit a zase nechat vykynout. Pak teprve vytvarovat bochánky, které ještě necháme patřičnou dobu odpočívat. Teprve pak začít rukou tvarovat koláče. Můžete to zkusit dělat i válečkem, ale nemusí to být úplně ono. Právě to závěrečné polití smetanou odlišuje ty pravé chodské koláče od všech ostatních. A pravda je, že na jeden koláč padne jedno poctivé štamprle rumu. Výsledkem toho všeho je, že není poutě a oslav v širokém okolí, aby tam nechyběly Krchlebské koláče. Z pečícího papíru si vyrobte šablonu, aby měly všechny koláče stejnou velikost.


 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročné na přípravu



Tradiční chodská jídla

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C



 

„Bez práce nejsou koláče.“


 

Comentários


bottom of page