top of page

Císařský trhanec

Aktualizováno: 8. 6. 2024


Císařský trhanec recept
Císařský trhanec

Pokrm za Rakouska-Uherska Kaiserschmarren a oblíbený pokrm Františka Josefa I. z rodu Habsbursko-lotrinského. V letech 1848–1916 byl císař rakouský, král český a uherský. Pokrm má mnoho obměn, základem je palačinkové těsto.


 

Ingredience



250 g hladké mouky

4 vejce mléko

cukr

moučkový cukr

skořice

jahodový džem

rum

máslo


 

Příprava


Rozklepeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Mléko smícháme se se žloutky, moukou a cukrem, přidáme špetku soli, Vidličkou vymícháme hladké těsto a necháme 10 minut odpočinout. Z bílků ušleháme sníh a přidáme k těstu, trhanec bude nadýchaný. V pánví rozpálíme máslo, vlijeme těsto, osmažíme do zlatova, obrátíme a smažíme z druhé strany. Osmažený trhanec přesuneme na talíř a po mocí dvou vidliček roztrháme na kusy. Kousky trhance na talíři upravíme a okolo polijeme jahodovým džemem nebo jiným džemem. Pokapeme rumem, ochutíme skořicí a moučkovým cukrem.


 

Příloha


Samostatné jídlo


 

Zámecké recepty

Původní receptura



Recepty ze zámku

Snadné



Recepty šlechta

Pokapat rumem



 

Císařský trhanec recept
Císařský trhanec

Comments


bottom of page