Tradiční bavorská bábovka.
Ingredience
Na těsto:
Sůl
1 lžička vanilkové dužiny
1 lžička strouhané neošetřené citronové kůry
3 žloutky
40 g mandlových lupínků
2 lžíce rumu
2-3 lžíce rozinek sultánek
2 lžíce rumu
300 g hladké mouky
125 ml mléka
15 g droždí
50 g cukru
120 g změklého másla
Také:
120 g rozpuštěného másla na plech
70 g mandlových vloček na plech
mouka na vypracování těsta
moučkový cukr na posypání
Příprava
Pro 1 dortovou formu (objem 2 l)
Na těsto smíchejte sultánky s rumem v malé misce. Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Mléko zahřejte aby bylo vlažné. Droždí rozdrobíme prsty a rozpustíme v mléce. Drožďové mléko vlijte do důlku po mouce, posypeme 1 lžičkou cukru a promícháme s trochou mouky. Předkynuté těsto přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě asi 15 minut necháme vykynout.
Máslo utřeme se zbylým cukrem, solí, vanilkovou dužinou a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme žloutky a pokračujeme ve šlehání, dokud není směs lehká a nadýchaná. Máslovou směs přidáme k mouce. V kuchyňském robotu vymíchejte kynuté těsto nebo pomocí ručního mixéru, dokud není těsto hladké a pružné a neodlepuje se od stěn mísy. Scedíme sultánky, krátce je prohněteme s mandlovými plátky, těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi 20 minut vykynout.
Vymazat bábovkovou formu 2 lžícemi rozpuštěného másla a posypat vločkami mandlí. Těsto krátce prohněťte a vytvarujte do tvaru koule s trochou soli. Do jejího středu vytlačte otvor a vložte do dortové formy. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě. na dalších 30 až 40 minut. Předehřejte troubu na 175 °C.
Bábovku pečeme v troubě na nejnižší polici asi 50 minut. Vyjměte bábovku, nechte ji krátce vychladnout a poté ji opatrně vyjměte z formy. Prstenovou bábovku potřete zbylým rozpuštěným máslem a nechte dále vychladnout na chladicí mřížce. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.
Příloha
Čerstvé ovoce, káva nebo čaj.
Bábovka bude úžasně vláčná a aromatická, pokud ji ihned po vyklopení z formy ještě teplou posypete rumovým moučkovým cukrem. To provedeme tak, že 50 g cukru svaříme s 50 ml vody, odstavíme z ohně a vmícháme 2 až 3 lžíce rumu. Bábovku touto směsí pokapejte, dokud krásně nenasákne.
Původní receptura
Středně náročné
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C
Comments