Pro nakládání vybíráme mladé plodnice. Zasucha je očistíme a vypereme ve studené vodě. Větší plodnice nakrájíme na menší kousky. Ve vařící, mírně osolené vodě je povařím asi 4 minuty. Předvařené houby scedíme a propláchneme studenou. Vkládáme je do sklenic spolu s kořením, zalijeme horkým nálevem, upevníme víčka a sterilizujeme asi 30 minut při 100°C. K liškám a ryzcům přidáváme méně koření.
Ingredience
Pravé hřiby
křemenáče
klouzky
lišky
některé čirůvky
ryzce
václavky
apod.
Příprava nálevu
1 l vody
1/4 l 8% octa
8 kostek cukru
6 tablet Spolarinu
2 lžičky soli
Koření do sklenice s obsahem 650 ml
1 bobkový list
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
2 kuličky jalovce
špetka tymiánu
3 plátky křenu
10-15 kuliček hořčičného semínka
případně kolečka cibule a mrkve
Příloha
Samostatné jídlo
Původní receptura
Sterilizujeme asi 30 minut při 100°C
Pozor při sběru hub
Comments