top of page

Kyselo po Šumavsku též jako štědrovečerní polévka


Kyselo po Šumavsku recept

Šumava a Klatovsko. V některých částech též jako štědrovečerní nebo vánoční polévka. Ryba se do polévky nepřidávala. Dominovalo zelí a houby. Celkově to byl vydatný a sytý pokrm.


 

Ingredience


Pro 8 osob


300g brambor

1l vody

0,75l sterilovaného zelí

4 cibule, kmín

nové koření

celý pepř

bobkový list

0,5l kyselé smetany

30g hladké mouky

2 vejce

1 sklenička hříbků v kyselém nálevu

špek (salám)

mrkev

máslo

ocet

sůl


 

Příprava


Do vody dáme vařit nakrájené brambory, scezené sterilované zelí (můžeme pokrájet), nakrájenou cibuli, mrkev, kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Když jsou brambory měkké, zašleháme do polévky kyselou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a vajíčky. Po chvíli varu přidáme kyselé hříbky i s nálevem a škvařený špek. Znovu chvíli povaříme, přidáme máslo a podle potřeby i sůl a ocet.


 

Příloha


Chutná samostatně. Můžeme i podávat s chlebem nebo houskou.


 



Pro opravdu delikátní a jemnou chuť můžete použít místo českého zelí německé: GUT&GÜNSTIG Wein-Sauerkraut EDEKA (vinné zelí), Spreewaldhof Sauerkraut nebo Gourmet-Sauerkraut EDEKA.




 

Myslivecké recepty

Původní receptura


Zvěřina recepty

Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu



Recepty Český les

Příprava 60 minut



 


0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Jelení guláš

Comments


bottom of page