Šumava a Klatovsko. V některých částech též jako štědrovečerní nebo vánoční polévka. Ryba se do polévky nepřidávala. Dominovalo zelí a houby. Celkově to byl vydatný a sytý pokrm.
Ingredience
Pro 8 osob
300g brambor
1l vody
0,75l sterilovaného zelí
4 cibule, kmín
nové koření
celý pepř
bobkový list
0,5l kyselé smetany
30g hladké mouky
2 vejce
1 sklenička hříbků v kyselém nálevu
špek (salám)
mrkev
máslo
ocet
sůl
Příprava
Do vody dáme vařit nakrájené brambory, scezené sterilované zelí (můžeme pokrájet), nakrájenou cibuli, mrkev, kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Když jsou brambory měkké, zašleháme do polévky kyselou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a vajíčky. Po chvíli varu přidáme kyselé hříbky i s nálevem a škvařený špek. Znovu chvíli povaříme, přidáme máslo a podle potřeby i sůl a ocet.
Příloha
Chutná samostatně. Můžeme i podávat s chlebem nebo houskou.
Pro opravdu delikátní a jemnou chuť můžete použít místo českého zelí německé: GUT&GÜNSTIG Wein-Sauerkraut EDEKA (vinné zelí), Spreewaldhof Sauerkraut nebo Gourmet-Sauerkraut EDEKA.
Původní receptura
Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu
Příprava 60 minut
Comments