top of page

Linecké cukroví


Linecké cukroví

Tradiční vánoční cukroví.


 

Ingredience



400 g hladké mouky

250 g másla

150 g cukru moučky

1 vejce

2 žloutky

vanilkový cukr

citronová kůra

marmeláda (zavařenina)


 

Příprava


Smícháme přesetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, měkkým máslem a vajíčky. Zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme několik hodin odpočinout v lednici, nejlépe ho zabalíme do potravinářské fólie. Těsto pak vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary. Pečeme několik minut ve vyhřáté troubě na 180°C. Až bude linecké cukroví studené, tak ho slepujeme marmeládou. Linecké cukroví můžeme pocukrovat nebo ozdobit čokoládou.



 

Příloha


Káva nebo čaj.


 







Pro slavnostní, čajové či vánoční cukroví vypichované do malých tvarů je nejlepší tento recept: 210g hladké mouky, 140g másla, 70g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, jeden žloutek a trochu citrónové šťávy. Jsou-li vejce mrňavá dejte žloutky dva. Co se týče másla a různých tuků, náhražek a vylehčených margarinů, je nejlepší klasické čisté máslo. Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta, které je třeba nechat, nejlépe v mikroténovém sáčku nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet. Cukroví, které je považováno za jedno z nejskvělejších dotvoříte tak, že z těsta stejnoměrně vyváleného vykrajujete plná a děravá kolečka či jiné tvary. Na pečená plná pak namáznete vrstvičku ostřejší, kyselejší marmelády nebo džemu a přitlačíte děravé kolečko předem pocukrované nebo potažené bílkovou polevou.


 

Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Náročnější



Tradiční chodská jídla

Pečeme několik minut ve vyhřáté troubě na 180°C



 
Linecké cukroví

 

Linecké cukroví
Linecké cukroví
 




0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Úly nepečené

Comments


bottom of page