Klasické lístkové těsto.
Ingredience
Základní předpis:
250 g tuku
250 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžíce 4% octa nebo 2 lžíce citrónové šťávy
6 lžic vody
špetka soli
Levnější:
250 g tuku
350 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžíce octa
8 až 10 lžic vody
špetka soli
Příprava
Čtvrtinu mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který necháme ve studenu ztuhnout. Ostatní mouku dáme na vál, uděláme do ní důlek, kam přilijeme tekutinu, do které přidáme sůl, kyselinu a rozšleháme vejce. Napřed nožem, pak rukama zpracujeme ve vláčné těsto. Po krátkém odpočinutí je rozválíme ve čtverec, doprostřed dáme v menší čtverec upravený tukový bochánek, okraje čtverce k sobě složíme jako obálku a přitiskneme. Těsto lehce rozválíme a třikrát do sebe složíme po délce i šířce. Toto opakujeme ještě dvakrát vždy s odpočíváním. Pak vyválíme plát. Ten dělíme na pruhy, z kterých pak děláme trubičky, šátečky nebo z těsta vykrajujeme paštičky, obálky atd. Pečivo vkládáme do dobře vyhřáté trouby a po prvním prudkém sedmiminutovém pečení oheň zmírníme a volně dopékáme. Pečeme 10, 15 až 20 minut podle velikosti.
Příloha
Samostatná ingredience.
Klasická receptura
Středně náročné
Pečeme 10, 15 až 20 minut podle velikosti
Commentaires