Obatzter, Obatzda nebo Obazda?
Říká se tomu Obatzter, Obatzda nebo Obazda? Nikdo to vlastně neví jistě. Ale bez ohledu na pravopis, Obazda je absolutní svačinová klasika. Ve Frankách se bavorské pomazánce říká také oškubaná nebo oblečená.
V původním Obazdenu se recyklovaly staré zbytky sýrů, zejména camembert, brie a další měkké sýry. Aby to opět chutnalo, přezrálý sýr se smíchal s máslem a okořenil paprikou, kmínem nebo cibulí. Z této tradiční varianty se vyvinuly různé receptury. Kdo má rád sytější, může do naší verze přidat i máslo, kmín a panáka piva. Pokud jde o Obatzda, neexistuje nic správného ani špatného – máme skvělé recepty a navíc trik hvězdného šéfkuchaře, díky kterému je Obazde lahodný a krémový
Ingredience
200 g Brie nebo Camembertu, nejlépe pokojové teploty
200 g smetanového sýra
Svazek čerstvé pažitky
1 červená cibule
1 polévková lžíce mleté papriky
Sůl
Pepř
Příprava
Brie nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy se smetanovým sýrem. Pažitku nakrájejte na malé kousky a o něco více než polovinu přidejte k sýru. Vše promícháme a tvarohovou smetanu dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Volitelně můžete samozřejmě přidat i kmín, měkké máslo místo smetanového sýra a panáka piva - vyzkoušejte, jak vám Obazde chutná nejvíc!
Příloha
Bavorský chléb.
Požádali jsme hvězdičkového bavorského šéfkuchaře o jeho trik, na to jak získat Obazdnu hezky krémovou. A jeho tip je stejně jednoduchý jako skvělý: ořechové máslo! Jednoduše rozpusťte 30 g másla a nechte ho trochu zhnědnout. Pak přidejte horké máslo do Obazdnu a promíchejte - tak se bavorský pokrm stane krásně krémovým a není příliš suchý!
Původní receptura
Snadné
Promícháme a tvarohovou smetanu dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou
Comments