Klasika z Plzeňského kraje. Domažlicko, Chodsko, Plzeňský kraj. Do Plzně s jezdívalo a dále jezdí. Proto sem i tento guláš tak nějak patří. Tajemství chuti s dobrými knedlíky je Plzeňské pivo., které se do tohoto guláše přidává. Ostatně jak jinak v tomto kraji. Že pivo ke guláši patří, je zkušenostmi ověřená pravda, ale zkuste ho někdy pro změnu nalít do hrnce. Zklamáni rozhodně nebudete.
Ingredience
400 - 500 g hovězího masa předního nebo kližky
3 - 4 střední cibule
1,5 lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky soli,
2 lžíce rajčatového protlaku
asi 500 ml vody
3 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
špetka majoránky
1/2 kostky masoxu
2 dcl piva
4 nožičky párku
1 vejce, olej
majoránka,
pepř
kmín
pivo 10°
Příprava
Maso očistíme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a do zlatova osmahneme na tuku. Vložíme maso a orestujeme ho po všech stranách za stálého míchání. Přidáme mletou papriku, mícháme a lehce osmahneme. Zaprášíme moukou a krátce Zapražíme a za stálého míchání přiléváme horkou vodu. Přidáme sůl, rajčatový protlak, pepř, kmín, masou, utřený česnek, majoránku a Zalijeme pivem. Za občasného míchání necháme vařit dokud maso nezměkne. Nakonec dochutíme dle potřeby a na talíř doplníme opečeným naříznutým párkem a čtvrtkou natvrdo uvařeného vejce. Můžeme přidat několik plátků cibule.
Příloha
Přílohu volíme podle zvyklosti, ale na Plzeňsku je tradičně s knedlíky. Zapít jak jinak než 10° nebo 12° Plzeňským pivem.
Původní receptura
Středně náročné
Dusíme téměř doměkka
Comments