Boršč, lidově bařt.
Ingredience
100 g hovězího masa
100 g vepřového masa
30 g uzeniny
100 g bílého zelí (může být i sterilované)
50 g kořenové zeleniny
150 g brambor
30 g cibule
20 g oleje
70 g červené řepy (může být i sterilovaná)
lžička sterilovaného hrášku
5 g cukru
1 dl kysané smetany
1-2 stroužky česneku
lžička rajčatového protlaku
ocet
celý pepř
kmín
bobkový list
hřebíček
sůl
Příprava
Jemně sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso rozkrájené na malé kousky, proužky uzeniny a krátce osmahneme. Potom zalijeme vodou, osolíme a vaříme. K poloměkkému masu přidáme strouhanou nebo drobně pokrájenou kořenovou zeleninu, proužky bílého zelí, koření a dále vaříme. Asi po 10 minutách vložíme do polévky kostičky oloupaných brambor, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dovaříme vše do měkka. Do hotové polévky vložíme proužky vařené červené řepy (červenou řepu uvaříme v hrnku zvlášť) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme či přisladíme. Na talířích přidáme do polévky kysanou smetanu.
Poskytuje tělu hojnost bílkovin, tuků i sacharidů, vitamínu C i dalších vitamínů.
l porce = 2 080 kJ (497 kcal)
Příloha
Praví boršč je vydatná polévka, jež s chlebem může představovat oběd či večeři.
Na Domažlicku se kořenová zelenina, hrášek, bílé zelí a cibule vynechává. Také můžete použít jeden druh masa. A také se někdy přidávají černé fazole. Chuťově je pak boršč ještě výraznější.
Klasická receptura
Náročnější
Červenou řepu vaříme zvlášť
Comments