top of page

Praví boršč


Praví boršč recept
Praví boršč

Boršč, lidově bařt.


 

Ingredience


100 g hovězího masa

100 g vepřového masa

30 g uzeniny

100 g bílého zelí (může být i sterilované)

50 g kořenové zeleniny

150 g brambor

30 g cibule

20 g oleje

70 g červené řepy (může být i sterilovaná)

lžička sterilovaného hrášku

5 g cukru

1 dl kysané smetany

1-2 stroužky česneku

lžička rajčatového protlaku

ocet

celý pepř

kmín

bobkový list

hřebíček

sůl


 

Příprava


Jemně sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso rozkrájené na malé kousky, proužky uzeniny a krátce osmahneme. Potom zalijeme vodou, osolíme a vaříme. K poloměkkému masu přidáme strouhanou nebo drobně pokrájenou kořenovou zeleninu, proužky bílého zelí, koření a dále vaříme. Asi po 10 minutách vložíme do polévky kostičky oloupaných brambor, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dovaříme vše do měkka. Do hotové polévky vložíme proužky vařené červené řepy (červenou řepu uvaříme v hrnku zvlášť) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec podle chuti přikyselíme, přisolíme či přisladíme. Na talířích přidáme do polévky kysanou smetanu.


Poskytuje tělu hojnost bílkovin, tuků i sacharidů, vitamínu C i dalších vitamínů.

l porce = 2 080 kJ (497 kcal)



 

Příloha


Praví boršč je vydatná polévka, jež s chlebem může představovat oběd či večeři.


 
Recept na praví boršč





Na Domažlicku se kořenová zelenina, hrášek, bílé zelí a cibule vynechává. Také můžete použít jeden druh masa. A také se někdy přidávají černé fazole. Chuťově je pak boršč ještě výraznější.



 

Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Náročnější



Tradiční chodská jídla

Červenou řepu vaříme zvlášť



10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Úly nepečené

Comments


bottom of page