Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva?
100 °C (sušení)
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, marokánky
160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
250 − 300 °C (vysoká teplota)
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku
Běžné míry
Míry a váhy
1 lžíce – 10 ml
1 lžička – 5 ml
1 odlivka na rum – 20 ml
1 sklenice na vodu – 200 ml
1 sklenička na bílé víno – 150 ml
1 malý šálek – 150 ml
1 hrnek – 250 ml
Není lžička jako lžička:
Lžička másla – 4 g
Lžička mléka – 5 g
Lžička mouky – 3 g
Lžíce másla – 10 g
Lžíce mléka – 15 g
Lžíce mouky – 8 g
1 hrnek – 250 ml
Průměrné hmotnosti
1 brambora – 150 g
1 cibule – 50 g
1 hlávka zelí – 1000 g
1 mrkev – 100 g
1 paprika – 200 g
1 rajče – 65 g
1 jablko – 125 g
1 kuřecí stehno
1 vepřový řízek – 125 g
1 hovězí steak – 180 g
Rady a tipy pro pečení Vánočního cukroví
Комментарии