Pro 4 osoby
Rösti (z německého „rösten“, opékat) je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených nebo syrových, které se zapékají nebo smaží. Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern (podle toho taky název Berner Rösti), ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.
Ingredience
500 vařených brambor
sůl
mletý pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1-2 lžíce oleje
Příprava
Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemné proužky na struhadle na zeleninu. Proužky brambor osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. a nechte je několik minut odstát. Přebytečnou vodu vymačkejte rukama.
Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte proužky brambor, rovnoměrně je rozprostřete na tloušťku asi 1/2 cm a trochu přitlačte. Smažte rösti na středním plameni asi 4 minuty dozlatova. Chcete-li je obrátit, vysuňte je z pánve na talíř, položte na ně obrácenou pánev a vraťte je zpět na pánev. Otočte je zpět na pánev. Přidejte trochu oleje a pomalu smažte druhou stranu dozlatova. Vyjměte rösti a osušte na kuchyňském papíře.
Příloha
Bavorský chléb.
Původní receptura
Snadné
Smažte rösti na středním plamenu asi 4 minuty dozlatova.
Comments