Poctivá jelita.
Ingredience
1 500g vepřové hlavy
250g vepřového boku
250g vepřového výřezu
250ml vepřové krve
600g žemle
1l masového vývaru
200 g uvařených krup
150g vyškvařeného sádla
50g cibule
drcené nové koření
mletý pepř
majoránka
kmín
špetka
mletého zázvoru
sůl
Příprava
V mírně osolené vodě uvaříme očištěnou vepřovou hlavu, vepřový bok a výřez (ten vložíme do vývaru později). Vykostěné maso spolu s uvařenými kroupami rozsekáme nadrobno kolíbkou. Přidáme sůl, majoránku, pepř, špetku zázvoru, kmín, nové koření a promícháme. Žemli nakrájenou na kostičky přelijeme krví a necháme vsáknout. Lehce promícháme s masovou směsí a přidáme dozlatova usmaženou cibuli a vývar. Vše prohněteme a přes nástavec masového mlýnku plníme do střívek obdobně jako jitrnice. Oproti nim však vaříme jelita déle, tj. ve vodě teplé asi 90 °C po dobu 20-40 minut. Zkoušku, zda je jelítko vařené, provádíme tak, že do středu jelítka zapíchneme špejli, a je-li dobře vařené, vytéká krví nezabarvená šťáva. Uvařená jelita opláchneme vlažnou vodou a skládáme na čisté prkno.
Příloha
Jako přílohu podáváme chléb nebo vařené brambory.
Původní receptura
Náročné na přípravu
Vaříme asi 90 °C po dobu 20-40 minut
Comments