Jak správně usušit houby.
Ingredience
Pravé hřiby a hřibovité houby (s výjimkou klouzků a některých kozáků)
václavky
některé čirůvky
pečárky
apod.
Příprava
Vybíráme sušší, zdravé, nečervavé plodnice. Nožem je zbavíme nečistot, kloboučky otřeme hadříkem. Houby určené k sušení nikdy nepereme. Krájíme je na plátky 3 až 5 mm silné a pokládáme je na rámy se silonovým pletivem tak, aby se nepřekrývaly. Obvykle je sušíme na slunci nebo v průvanu a chráníme před deštěm. Nenecháváme je venku přes noc, aby nezvlhly. V místnosti je sušíme blízko kamen. Plátky hub můžeme někdy navléknout jehlou na režnou nit a sušit je v okně. Krájíme je podélně tak, aby zůstal spojený klobouček se třeněm. Když plátky chrastí, jsou usušené, ale nesmějí se lámat a drobit. Ukládáme je do dvojitých papírových sáčků nebo do zavařovacích sklenic s víčkem a skladuji je v suché a chladné komoře. Nedoporučují se plátěné sáčky ani sáčky z PVC, houby pak vlhnou a plesniví.
Před vařením
Před přípravou jídla sušené houby propláchneme a namočím je asi na deset minut do studené vody nebo do mléka.
Původní receptura
Před vařením asi 10 minut namočit do studené vody nebo mléka
Pozor při sběru hub
Comments