top of page

Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem


Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem recept

Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky?


 

Ingredience


Počet porcí: 4


4 porce kapra po 150 g

hladká mouka

2 vejce

2 lžíce mléka tuk na smažení

citron

strouhanka

sůl

Suroviny na bramborový salát:

1 kg brambor (nejlépe typu A)

1/4 kg mrkve

1/4 kg celeru

ocet

sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek

4 – 6 lžic majonézy

pepř

sůl


 

Příprava


Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.


 

Příloha


Bramborový salát



 

Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem

Bramborový salát


Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, ať jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.


 



Do salátu nezapomeneme přidat trochu láku z okurek.




 

Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Náročné



Tradiční chodská jídla

Doba přípravy: 30 min, doba vaření: 90 min



 

Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem

Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem


 

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Úly nepečené

Comments


bottom of page