Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky?
Ingredience
Počet porcí: 4
4 porce kapra po 150 g
hladká mouka
2 vejce
2 lžíce mléka tuk na smažení
citron
strouhanka
sůl
Suroviny na bramborový salát:
1 kg brambor (nejlépe typu A)
1/4 kg mrkve
1/4 kg celeru
ocet
sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g kyselých okurek
4 – 6 lžic majonézy
pepř
sůl
Příprava
Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.
Příloha
Bramborový salát
Bramborový salát
Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, ať jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
Do salátu nezapomeneme přidat trochu láku z okurek.
Klasická receptura
Náročné
Doba přípravy: 30 min, doba vaření: 90 min
Tradiční vánoční kapr smažený s bramborovým salátem
Comments