Chuťově delikátní pochoutka.
Ingredience
500 g měkkého tvarohu
1 lžíce želatiny
1 mléka
200 g vejce
4 dl moučkového cukru
250 g másla
100 g piškotů
lžíce kakaa
500g jahody nebo jiné ovoce
máslo na formu
Příprava
Želatinu necháme přes noc namočenou ve 2 dl mléka. Zbylé mléko druhý den svaříme a smícháme s namočenou želatinou. Přidáme máslo a v mixéru chvilku mixujeme. Potom přendáme do šlehače, přidáme vejce, tvaroh, cukr a asi půl hodiny šleháme. Asi třetinu směsi vlijeme do dortové formy vymaštěné máslem a vysypané piškotovými drobečky a proložíme třetinou ovoce, popřípadě i několika piškoty. Zakryjeme druhou třetinou hmoty, do které jsme vmíchali kakao. Opět proložíme třetinou ovoce, event. několika piškoty a navrch dáme poslední třetinu hmoty a ozdobíme ovocem. Piškoty též můžeme postavit po vnitřním obvodu dortové formy. Necháme v chladničce ztuhnout. Pokud by našlehaná hmota začala tuhnout během práce, lehce ji přihřejeme ve vodní lázni.
Na rozdíl od naprosté většiny dortů připravovaných doma i vyráběných v cukrárenských provozovnách má tento dort vysokou nutriční hodnotu. Je dána hlavně použitím většího množství tvarohu, jenž je neobyčejně bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitamínu B2, navíc má znamenitou chuť.
Celý dort = 16 580 kJ (3 960 kcal)
Příloha
Samostatné jídlo.
Klasická receptura
Náročnější příprava
Necháme v chladničce ztuhnout
Comments