Tradiční vánoční cukroví.
Ingredience
280 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
200 g rostlinného tuku (Hera)
100 g mletých ořechů
2 žloutky
směs moučkového a vanilkového cukru
Příprava
Z mouky, tuku, mletých ořechů, žloutků a cukru vypracujeme těsto, které necháme na chladném místě asi 15 minut odpočinout. Potom ho rozdělíme na čtyři části, na pomoučeném vále vyválíme válečky, nakrájíme na menší kousky a vytvarujeme úhledné rohlíčky, které poklademe na suchý plech a pomalu pečeme. Teplé pečivo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Příloha
Káva nebo čaj.
Určitě patří mezi nejtradičnější cukroví. Vše má spojit jeden žloutek. Propracované a odpočaté těsto je nutné tvarovat na rohlíčky a tady bývá problém. Pokud totiž uděláte nestejnoměrně velké kousky, pak hrozí že se při pečení ty menší spálí stejně jako příliš špičaté konce samotných rohlíčků. Proto můžeme doporučit tlačit oříškové těsto do formiček tvaru rohlíčků a máte všechny kousky stejné a stejně pečené.
Klasická receptura
Náročnější
Pomalé pečení
Vanilkové rohlíčky
Comments