Voňavá vánočka je jedním ze symbolů Vánoc nejen na Chodsku. Pletená z několika pramenů kynutého těsta, opatrně pečená, zde zdobí každý vánoční stůl.
Ingredience
750 g hrubé mouky
180 g tuku (sádlo, máslo)
120 g cukru
1 žloutek
40 g kvasnic
¼ l mléka
sůl, citronová kůra, mandle
vejce na potření
Příprava
Do mísy dáme všechny suroviny kromě mandlí. Přilijeme teplé mléko. Zaděláme nelepivé těsto (možno použít techniku - robot, hnětač) a dáme kynout. Vykynuté rozdělíme na bochánky, které necháme znovu kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi nebo těsto rozdělíme na 12 pramenů na vánočku.
6 pramenů – po 140 g
4 prameny – po 90g
2 prameny – po 75g
Nejprve upleteme cop ze šesti pramenů (o váze cca 140 g) a položíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem, na něj pak položíme cop upletený ze čtyř pramenů a na to poslední upletený ze dvou pramenů. Necháme vykynout, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme.
Příloha
Káva nebo čaj.
Původní receptura
Náročnější
Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Dáme do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 45 minut.
Comments