top of page

Vánočka nebo velikonoční mazanec – také slavnostní Chodská vánočka


Vánočka nebo velikonoční mazanec – také slavnostní Chodská vánočka recept

Voňavá vánočka je jedním ze symbolů Vánoc nejen na Chodsku. Pletená z několika pramenů kynutého těsta, opatrně pečená, zde zdobí každý vánoční stůl.


 

Ingredience



750 g hrubé mouky

180 g tuku (sádlo, máslo)

120 g cukru

1 žloutek

40 g kvasnic

¼ l mléka

sůl, citronová kůra, mandle

vejce na potření


 

Příprava


Do mísy dáme všechny suroviny kromě mandlí. Přilijeme teplé mléko. Zaděláme nelepivé těsto (možno použít techniku - robot, hnětač) a dáme kynout. Vykynuté rozdělíme na bochánky, které necháme znovu kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi nebo těsto rozdělíme na 12 pramenů na vánočku.


6 pramenů – po 140 g

4 prameny – po 90g

2 prameny – po 75g


Nejprve upleteme cop ze šesti pramenů (o váze cca 140 g) a položíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem, na něj pak položíme cop upletený ze čtyř pramenů a na to poslední upletený ze dvou pramenů. Necháme vykynout, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme.


 

Příloha


Káva nebo čaj.



 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Náročnější



Tradiční chodská jídla

Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Dáme do trouby, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 45 minut.




Vánočka nebo velikonoční mazanec – také slavnostní Chodská vánočka
Vánočka nebo velikonoční mazanec – také slavnostní Chodská vánočka


0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page