top of page

Vánoční zdobená roláda s višněmi


Vánoční zdobená roláda s višněmi

Piškotová roláda sama o sobě není nijak výjimečným slavnostním moučníkem. Pokud ale použijete náš efektní trik s kakaovými ornamenty, pozdvihnete tento celkem běžný zákusek o úroveň výš a můžete jej s klidným svědomím podávat i během svátečních dní.


 

Ingredience



Suroviny (4 osoby)


Kakaový krém na ornamenty:


1 vejce (použije se polovina žloutku a polovina bílku)

1 lžíce kakaa

2 lžíce moučkového cukru

3 lžíce hladké mouky


 

Těsto na roládu


bílky a žloutky z 5 a ½ vajec

120 g krupicového cukru

80 g hladké mouky

pečicí papír


 

Náplň rolády


2 vysokoprocentní smetany na šlehání

2 ztužovače šlehačky

višňový extra džem Hamé

višňový kompot Hamé


 

Na ozdobu


višňový HOT Fruits od Hamé

čokoládové ozdoby



Příprava


  1. Příprava kakaového krému: K přibližně polovině žloutku a polovině bílku (vejce vyklepněte a polovinu odeberte) přidejte lžíci kakaa, dvě lžíce moučkového cukru, tři rovné lžíce hladké mouky a vše smíchejte. Výsledné těstíčko by se nemělo rozpíjet, konzistence je přibližně stejná jako ušlehaný bílek s cukrem, kterým se malují perníčky.


  2. Na rub pečicího papíru si předkreslete ornamenty, položte jej na plech a na lícové straně ornamenty obtáhněte kakaovým krémem. Vložte na chvíli do mrazáku a nechte ztuhnout. Připravte si těsto na roládu. Ušlehejte sníh z bílků s krupicovým cukrem, poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec vmíchejte hladkou mouku. Hotové těsto vlijte na plech se ztuhlými ornamenty.


  3. Pečte při teplotě 180 stupňů po dobu přibližně 7 až 10 minut. Po upečení nechte vychladnout, pak sejměte z plátu těsta pečicí papír. Ornamenty se s těstem během pečení krásně spojí.


  4. Plát těsta ze strany, na které nejsou ornamenty, potřete nejprve višňovým extra džemem Hamé. Poté jej potřete dvěma šlehačkami ušlehanými se 2 ztužovači šlehačky podle návodu uvedeného na obalu. Povrch poklaďte okapanými vypeckovanými višněmi z višňového kompotu Hamé a roládu opatrně zaviňte.


  5. Před podáváním roládu nakrájejte, ozdobte višňovým HOT Fruits od Hamé.



 

Příloha


Podáváme s pečeným čajem nebo kávou.


 

Recepty Chodsko

Klasická receptura



Chodské recepty

Náročnější



Tradiční chodská jídla

 Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu přibližně 7 až 10 minut


0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Úly nepečené

Yorumlar


bottom of page