Ze staročeské kuchyně.
Ingredience
1 zaječí zadek
15 dkg slaniny
15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule, koření
15 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 bobkový list
špetka tymiánu
proužek citrónové kůry
lžíce octa
1/2 l kyselé smetany
1 až 2 lžíce mouky
2 lžíce bílého vína
sůl
Příprava
Odblaněný, osolený zadek ze zajíce protáhneme hustě slaninou. Na pekáči osmažíme do červena na másle a slanině na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list, malý kousek citrónové kůry a nakonec přidáme trochu octa. Na to vložíme připravený zaječí zadek, který za stálého podlévání upečeme po obou stranách do červena. Měkkou zvěřinu rozkrájíme, srovnáme na mísu a trochu polijeme omáčkou. Omáčku zahustíme kyselou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, za stálého míchání povaříme a propasírujeme i se zeleninou. Do omáčky můžeme též přidat bílé víno a podle chuti citrónovou šťávu. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku.
Příloha
Houskový knedlík.
Původní receptura
Zvěřina musí projít povinnou veterinární kontrolou a také mít doklad původu
Omáčku zahustíme kyselou smetanou
Comments