Mrákov. Kuba je tradiční Chodské vánoční jídlo známé i v jiných krajích. Chodská kuba, hodpodyňek chlouba.
Ingredience
40 dkg krup nebo krupek
5 lžic sádla
1 větší cibule
6 stroužků česneku
sůl
pepř
majoránku
hrst sušených hub
sádlo
Příprava
Kroupy přebereme, opereme a dáme vařit. Uvařené smícháme s vařenými houbami, přidáme sůl, tlučený pepř, česnek rozetřený se solí, drobně nakrájenou cibuli, majoránku a sádlo. Vše dobře promícháme a směs dáme na hodně vymaštěný pekáč do trouby.
Příloha
Podáváme s nakládanou zeleninou nebo kysaným zelím. Může být i jako samostatné jídlo.
Původní receptura
Snadné
Pečeme na plechu na 116ºC cca 15 minut (podle toho, jakou chceme mít kůrku).
Comments