top of page

Černý kuba

Aktualizováno: 24. 12. 2024


Černý kuba

Mrákov. Kuba je tradiční Chodské vánoční jídlo známé i v jiných krajích. Chodská kuba, hodpodyňek chlouba.


 

Ingredience



40 dkg krup nebo krupek

5 lžic sádla

1 větší cibule

6 stroužků česneku

sůl

pepř

majoránku

hrst sušených hub

sádlo


 

Příprava


Kroupy přebereme, opereme a dáme vařit. Uvařené smícháme s vařenými houbami, přidáme sůl, tlučený pepř, česnek rozetřený se solí, drobně nakrájenou cibuli, majoránku a sádlo. Vše dobře promícháme a směs dáme na hodně vymaštěný pekáč do trouby.


 

Příloha


Podáváme s nakládanou zeleninou nebo kysaným zelím. Může být i jako samostatné jídlo.



 

Recepty Chodsko

Původní receptura


Chodské recepty

Snadné



Tradiční chodská jídla

Pečeme na plechu na 116ºC cca 15 minut (podle toho, jakou chceme mít kůrku).


Comments


bottom of page